Specyficzne rodzaje kuchni – kulinaria

Specyficzne rodzaje kuchni – kulinaria

Rodzaje kuchni są w dużej mierze uwarunkowane od położenia terytorialnego, wierzeń religijnych, tradycji, kultury i wpływów innych krajów. Podział kuchni jednak możemy zawęzić do kuchni domowej, wiejskiej, miastowej, wegetariańskiej, państwowej, regionalnej, tradycyjnej (ludowej, czyli kulturowej). Każda z tych kuchni ma specyficzne dla niej potrawy, które często są przyrządzane pod wpływem danych świąt. Są ludzie, którzy podróżują po całym świecie i kosztują rozmaitych potraw typowych dla danego kraju, często uwieczniając je na zdjęciach, czy na kamerze. Powstało dzięki temu wiele programów telewizyjnych dotyczący różnorodnych smaków świata. Odnoszących się do popularnych kultur żywieniowych, które są zarówno dokumentem życia innych ras ludzi, wykorzystujących swoje bogactwo - uprawy. Gotują potrawy, które nie są spotykane w naszym kraju. Dlatego, że nie posiadamy wszystkich składników, albo są one bardzo drogie i nie każdego stać jest na przyrządzanie identycznie wyglądających i smakujących dań. Wykorzystujemy wtedy inne składniki, podobne smakiem do oryginalnych, jednak owe potrawy nie są już tym samym czego moglibyśmy skosztować w innym kraju czy kontynencie. Poza tym owoce i warzywa w egzotycznych krajach mają troszeczkę inny smak, więc wykorzystując te same składniki trudno jest nam ją odtworzyć w takim stanie, jak oryginał.

Sałatki i surówki
Sałatki i surówki, często są dopełnieniem danej potrawy, szczególnie obiadu lub występujące, jako przekąski. Najczęstszymi ich składnikami, są owoce egzotyczne lub polskie, warzywa surowe lub gotowane, z dodatkiem sosów: słodkich, słonych,...
Przepisy na sosy
Jeżeli chodzi o przepisy na sosy, to mamy różne ich rodzaje podzielone ze względu na zastosowanie i smak (ostry, słodko - kwaśny, łagodny, słodki lub kwaśny). Sos jest gęstym „płynem”, który zawiera w sobie np. zmiksowane lub posiekane...
Potrawy pieczone
Potrawy pieczone nie tylko są dużo zdrowsze od smażonych, ale również zachowują swoje wartości spożywcze. Dlatego tez warto użyć foli do pieczenia, dzięki której potrawy zachowają swój smak, ponieważ mięso piecze się wyłącznie własnym...

powierzchnie magazynowe Ekspresy do kawy

www.leczeniehemoroidow.com.pl www.pamiec.org www.rzesy.net